Ευμενίδες (2023)

  Η δίκη στις αισχύλειες Ευμενίδες είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση, ένα φανταστικό δικαστήριο συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο μιας φανταστικής δίκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αθηναϊκού δικαστηρίου. Οι Ευμενίδες γίνονται ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή ακόμα και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά αντίστοιχα ένα ουτοπικό δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις Ευμενίδες του Αισχύλου.

  Η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζόμενης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μια δίκη που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν, αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος.


  Συντελεστές:
  Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
  Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
  Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
  Σκηνικά: Ελίνα Λούκου
  Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
  Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Βασιλείου
  Make-up artist: Παναγιώτης Καρακάσης
  Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
  Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μήτρος
  Φωνητική σύνθεση χορού: Αγγελική Τουμπανάκη
  Bοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
  Φωτογραφίες: Άρτεμις Σκουλίκα & Θάνος Χατζόπουλος
  Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: Θέατρο Δωματίου

  Ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη (Προφήτης, Απόλλων), Άντζελα Μπρούσκου (Κλυταιμνήστρα), Διονύσης Πιφέας (Ορέστης), Δήμητρα Χατούπη (Αθηνά)
  Ευμενίδες: Σμαράγδα Κάκκινου, Πάολα Καλλιγά, Δανάη Κατσαμένη, Θεοδώρα Κόρδα, Ανδριανή Κυλάφη, Βάλια Παπαχρήστου, Αγγελική Τουμπανάκη

  Συμπαραγωγή: 2023 Ελευσίς & Θέατρο Δωματίου

  Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

  Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργίου Ελευσίνας 15 & 16 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project

  Ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή, ως ένας άτυπος αλλά εκρηκτικός διάλογος στο πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής Αισχύλειο Δράμα.

  Η παράσταση παρουσιάστηκε και στις Σέρρες, στον αύλειο χώρο του Ζινζιρλί Τζαμί  

  Επίσης, υπήρξε η Β' Εκδοχή Κλειστού Χώρου στην
  Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.