Βόιτσεκ (2003)

 

ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΥΧΝΕΡ

Η παράσταση- Ένας καθρέφτης του γελοίου. Βόιτσεκ-Ένας ξεχασμένος στρατιώτης./Το πειραματόζωο. Περιβάλλον-Άνθρωποι που κινούνται σαν σκιές καταγράφουν την ανθρώπινη συμπεριφορά./Ένας πλαστικός ουρανός δεσπόζει πάνω από το κεφάλι του Βόιτσεκ./Επάνω του αντικατοπτρίζεται ένας κόσμος που αφανίζεται./Εικόνες που εισβάλλουν σαν οιωνοί μιας αναπόφευκτης Μοίρας (οι σκέψεις του μελλοθάνατου)./Ο φόνος-η απόδειξη της ύπαρξης του Βόιτσεκ./Το τραγούδι  της νεκρής Μαρίας-Καίτης, το τραγούδι του Βόιτσεκ, το παθιασμένο νανούρισμα της Μαρίας συνοδεύουν το παραλήρημα ενός κόσμου που έχει χάσει το νόημα του./Ο άνθρωπος είναι «ηλίθιος»./Η γιαγιά αφηγείται την ιστορία του.
Σκηνοθετική προσέγγιση-Η ελπίδα είναι πάλι ο άνθρωπος;

Τα ερωτήματα γίνονται κραυγές. Υπάρχει ελεύθερη βούληση; Μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει απόλυτα τις πράξεις του; Πόσο επηρεάζει το κοινωνικό περιβάλλον και η κληρονομικότητα; Είναι μια έσχατη πράξη, λύση από τα αδιέξοδα; Ερωτήματα επίκαιρα, αφού στην εποχή μας ο άνθρωπος μοιάζει περισσότερο απομονωμένος, φοβισμένος και αδύναμος από ποτέ.


Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης
Μουσική: Νίκος Πατρελάκης
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Video Art: Μέμη Κούπα
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μανώλης Δραγάτσης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Στέλιος Ρήγας, Σταυρούλα Κουναδέα, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Γιαπλές
Ηχογραφημένη φωνή: Ακύλας Καραζήσης

 

Σχετικά αρχεία
Η αφίσα της παράστασης

 

Βίντεο

Φωτογραφίες