Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (2014)

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ -2014
Εθνικό Θέατρο


Η Πέτρα φον Καντ, καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, πρόσφατα χωρισμένη από τον άντρα της, μετά από μια άτυχη συμβίωση, ερωτεύεται την Κάριν, ένα νέο κορίτσι, που εκτός από ερωμένη γίνεται και μοντέλο της. Η Πέτρα, εγκαταλείποντας τους πάντες γύρω της, επενδύει απόλυτα σε μια άνιση σχέση, καθώς η κοπέλα δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εκείνη. Έτσι, αφού ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα, η Κάριν δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την Πέτρα και να επιστρέψει στον άντρα της. Για την Πέτρα φον Καντ το σοκ είναι ισχυρό. Όμως η εμπειρία αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της για την αγάπη και για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Το έργο του σπουδαίου Γερμανού καλλιτέχνη Ρ. Β. Φασμπίντερ πάνω στην γυναικεία νεύρωση μέσα από την ιστορία μιας φιλόδοξης, εγωιστικής γυναίκας, που οδηγεί στην κατάρρευση του σύμπαντός της. 


 

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία – κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ρίκα Διαλυνά, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιούλικα Σκαφιδά

 

Σκηνοθετικό σημείωμα:


Γιατί κλαίει με «πικρά δάκρυα»  η επιτυχημένη κ πανίσχυρη Πέτρα φον Κάντ;
Γιατί πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει την αξία της σε έναν κόσμο ανδρών;

Γιατί πρέπει να μάθει τι σημαίνει ισότητα, επικοινωνία στις σχέσεις,  κατανομή της εξουσίας;  Γιατί δεν μπορεί να αποτινάξει τα αστικά της  δεσμά κ να κάνει επανάσταση; Επειδή εκφυλίστηκαν οι διεκδικήσεις για την χειραφέτηση της γυναίκας; Γιατί την εγκατέλειψε η όμορφη οπορτουνίστρια Κάριν, το αντικείμενο του πόθου της; Είναι εδώ ο έρωτας μια υπόθεση συναλλαγής;

Το διαμέρισμα της Πέτρα Φον Καντ μοιάζει  με μια πολύχρωμη γοητευτική παγίδα που αντανακλά μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και τις εξαρτήσεις των γυναικών από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Φασμπίντερ ο ισχυρός εκμεταλλεύεται τον αδύναμο  και η «αγάπη είναι πιο κρύα από τον θάνατο».

Ακολούθησα τον Φασμπίντερ  μέχρι που τον βρήκα νεκρό στα 37 του,  να αναπαύεται στο κρεβάτι ,αγκαλιά με τα μελλοντικά του σενάρια. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία μου είπε «αλλά η αδυναμία να αγαπήσεις τον άλλο».

Α.Μπρούσκου

Βίντεο