Αλεξανδρινό Κουαρτέτο (2009)


  ΛΟΡΕΝΣ ΝΤΑΡΕΛ 

   

  Το θρυλικό έργο του Λόρενς Ντάρελ «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο - Κλέα» παρουσιάζεται στο Ιμαρέτ της Καβάλας, ένα οθωμανικό οικοδόμημα, όπου γεννήθηκε ο Μοχάμεντ Άλι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στις 30 και 31 Αυγούστου.

   


  Στο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του Ντάρελ η πολιτική, η ιστορία, η μυθολογία, η φιλοσοφία επηρεάζουν τις ζωές και τις σκέψεις των προσώπων. «Μερικές φορές συναντιέσαι με τον Φρόιντ και ξαφνικά παίρνει τη θέση του ο Βούδας», λέει η Άντζελα Μπρούσκου.


  Ο Ντάρελ χρησιμοποίησε τη θεωρία της σχετικότητας για τη δομή του βιβλίου του ονομάζοντάς το ο ίδιος ένα «ποίημα πάνω στη σχετικότητα». «Η ίδια ιστορία ιδωμένη μέσα από πολλές οπτικές μάς οδήγησε να επιλέξουμε αποσπάσματα κι από τα τέσσερα βιβλία με έμφαση στο τέταρτο την "Κλέα". Δεν είχε σημασία πια να χαθούμε στους λαβύρινθους της πλοκής. Προτιμήσαμε να επικεντρωθούμε στην εσωτερική ζωή των ηρώων και τα τραύματα που αφήνει πάνω τους ο χρόνος», προσθέτει η ίδια.


  Οι τρεις ηθοποιοί λειτουργούν σαν «αφηγητές, σαν φωνές που αναδύονται από τη μνήμη για να ξαναζωντανέψουν το βασανισμένο παρελθόν των προσώπων.


  Η παράσταση επιθυμεί όπως γράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας μέσα στο Κουαρτέτο, ελεύθερη από τα δεσμά της μορφής, ν’ αφήσει το βιβλίο να ονειρεύεται.


  Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
  Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
  Βίντεο: Νίκος Πάστρας

   

   

  Σχετικά αρχεία
  Έθνος (18/8/2009)
  Ελευθεροτυπία (29/7/2009)