Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη (2011)


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ

23 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2011
(εκτός Δευτέρας & Τρίτης) 20:30
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - ΙΔΡΥΜΑ ΟΝΑΣΗ
Κεντρική Σκηνή
 
Τα ημερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου, που εκδόθηκαν με τον τίτλο
Η ζωή είναι αγρίως απίθανη, μαζί με το τελευταίο της μυθιστόρημα Μαμά που απευθυνόταν στη μητέρα της, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενέπνευσαν τη νέα δουλειά της Άντζελας Μπρούσκου. Μητέρα και κόρη, και οι δύο συγγραφείς, ξεδιπλώνουν το νήμα της ζωής τους μέσα σ’ έναν ίλιγγο συνεχών μεταμορφώσεων στα όρια μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Μια σχέση λατρείας και μίσους, ταύτισης, ανταγωνισμού και υπέρβασης. Οι δύο γυναίκες θα βιώσουν την αγωνία για την ύπαρξη, την τέχνη, το φύλο, τη μητρότητα, τον έρωτα, το θάνατο. Στην παράσταση συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργική χρήση του βίντεο, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει η Μόνικα.

Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Δραματουργία-Ερμηνεία: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Μουσική: Μόνικα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βίντεο-Μοντάζ: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Υποβρύχιες λήψεις: Άντζελα Μπρούσκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Τα βιβλία Μαμά και Η ζωή είναι αγρίως απίθανη της Μαργαρίτας Καραπάνου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.
Οι πρόβες έγιναν στις Παλιές Αποθήκες των Κυλινδρόμυλων του Κ. Σαραντόπουλου
Ευχαριστίες: Χριστίνα Σαραντοπούλου, Παναγιώτης Ρούσσης

Στην παράσταση χρησιμοποιείται οπτικό και ακουστικό υλικό της Μαργαρίτας Καραπάνου (χειρόγραφα και η ηχογραφημένη φωνή της να διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της Μαμά)

ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Στις παραστάσεις Τετάρτης & Πέμπτης, 23, 24, 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου
Μετάφραση υπερτίτλων από τα ελληνικά στα αγγλικά: Μέμη Κατσώνη
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης



Δέκα χρόνια μετά την εξαιρετική επιτυχία του "Ναι", η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στην ψυχική τοπιογραφία της Μαργαρίτας Καραπάνου και αναμετράται και πάλι, μέσα από το διπλό ρόλο της σκηνοθέτιδας και της ηθοποιού, με βασανιστική σχέση μητέρας και κόρης, που διατρέχει ως εμμονή τα κείμενα της συγγραφέως.

Η παράσταση βασίζεται αφενός στο τελευταίο μυθιστόρημα της Καραπάνου, με τίτλο "Μαμά", γραμμένο μετά το θάνατο της μητέρας της, Μαργαρίτας Λυμπεράκη, ως μια προσπάθεια λογοτεχνικής ανασύνθεσης της μορφής της, και αφετέρου στα ημερολόγια της συγγραφέως που εκδόθηκαν με τον τίτλο "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη". Η σκηνοθέτις δομεί την παράσταση πάνω σε σπαράγματα των αυτοβιογραφικών κειμένων, αναζητώντας ένα σκηνικό ισοδύναμο της προσωπικής μυθολογίας της Καραπάνου.


Δυο ερμηνεύτριες, η Άντζελα Μπρούσκου και η σταθερή συνεργάτις της, Παρθενόπη Μπουζούρη, εναλλάσσονται στους ρόλους της μητέρας και της κόρης, σαν διασπασμένα κομμάτια ενός ανέφικτου όλου. Τα δύο πρόσωπα –μορφές ενός ντοκουμέντου για τη ζωή των δύο συγγραφέων και, συγχρόνως, ψηφίδες της οικουμενικής μυθολογίας της αρχετυπικής σχέσης μητέρας και κόρης- εισβάλλουν το ένα στο άλλο, σε έναν ίλιγγο διαρκών μεταμορφώσεων. Η Άντζελα Μπρούσκου μετουσιώνει σε υλικό για τη σκηνή την ψυχαναλυτική δραματουργία της Καραπάνου, όπου κυριαρχούν οι σχέσεις λατρείας και μίσους, ταύτισης, ανταγωνισμού και υπέρβασης. Τα θεατρικά πρόσωπα διασπώνται, θρυμματίζονται και επανασυντίθεται για να ακολουθήσουν τις διακυμάνσεις της μεταιχμιακής γραφής της Καραπάνου και να την μετατρέψουν σε γνήσια σκηνική έκφραση, ενώ τα είδωλα του ψυχαναλυτικού παραληρήματος προεκτείνονται και στο επίπεδο της εικόνας μέσα από την εκτεταμένη χρήση βίντεο. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει η Μόνικα.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ – ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ONLINE

This content requires Flash Player!
To view this content, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Flash Player.
Download Adobe Flash Player now!

 

Σχετικά αρχεία
Συνέντευξη της Άντζελας Μπρούσκου & της Παρθενόπης Μπουζούρη στη "LIFO" (4/11/2011)
Συνέντευξη της Άντζελας Μπρούσκου & της Παρθενόπης Μπουζούρη στην εφ. "Ελευθεροτυπία" (17/11/2011)
Συνέντευξη της Άντζελας Μπρούσκου & της Παρθενόπης Μπουζούρη στην εφ. "Ελεύθερος Τύπος" (23/11/2011)

 

Βίντεο